Punctul de sprijin

,,Dați-mi un punct de sprijin și voi urni Pământul din loc” sau ,,Dați-mi un punct de sprijin și voi stăpâni lumea!”, ar fi zis Arhimede, în scopul definirii simbolului inventivității și al puterii creatoare nelimitate a omului, atunci când ,,există temeiuri obiective sau raționale”.

Aceasta însă este abordarea, să zicem, fizică, a noțiunii. Extrapolând, însă, se poate determina un sens care pare a fi încă mai complex decât acesta, atât de cunoscut.

Ce ar mai putea fi punctul de sprijin?

Cred- și nu contest faptul că au mai fost exprimări, că nu descopăr eu, acum… ,,apa caldă” – că  punctul de sprijin este de fapt un nucleu, o forță lăuntrică, un element de mediu înconjurător – fie el obiect sau persoană, mediu ambiental- care ne conferă, oricăruia dintre noi, stabilitate și sens existențial.

Astfel, acest punct de sprijin poate fi casa fiecăruia, muzica sau orice formă de artă de care ne înconjurăm, pot fi persoane dragi la care ne raportăm. La fel de bine, punctul de sprijin poate fi reprezentat de o idee, un scop sau un țel la care aderăm. Important este  ca punctul de sprijin să ne ofere încredere, curaj și imbold pentru a merge mai departe. Important este ca, atunci când apar opreliști, să reușim a le depăși ori, cum am putea reuși mai bine să facem asta, decât axându-ne pe un punct de sprijin?

Punct de sprijin poate fi casa, pot fi familia, un cântec, un vers sau o pasăre. Cred, însă, că acela în care se pot îngloba toate, devenind o esență a tuturor acestora, sunt rotițele ce determină gândirea fiecăruia dintre noi, spiritul și abordarea pe care o manifestăm față de toate acestea.

O simplă ,,disertație” spontană, banală, izvorâtă din viața de zi cu zi…

Acest articol a fost publicat în Diverse. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

4 răspunsuri la Punctul de sprijin

 1. Ana May zice:

  O provocare să verifice fiecare care-i este punctul de sprijin.
  Credința și dragostea familei, două puncte pe care-mi clădesc echilibrul.
  E bine să ne amintim mai des acest „punct” și să fim recunoscători.
  Duminică frumoasă! 😘

  Apreciat de 1 persoană

 2. Foarte interesant și frumos. E nevoie să ne căutăm acel punt de sprijin, să reechilibrăm balanţa, să ne reechilibrăm. Oricare ar fi el, trebuie găsit!

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s