Aparenţe

Parcă a luat foc, satul! Flăcări se înalţă de prin toate zările, chiuituri se aud din depărtări. Oamenii, cu bune şi cu rele, îşi strigă bucuria. Sau, poate, tristeţea? Ştiţi că şi tristeţea se poate striga? Îmi spicuia cineva dintr-o carte deşteaptă, precum că, dacă vrei să scrii despre tristeţe, să foloseşti culori sobre, maron, gri… Dacă vrei să scrii despre bucurie, musai să foloseşti culori vii, aprinse!

Şi atunci m-am gândit la aparenţe şi la semnificaţia lor. Eu cred că poţi să scrii despre tristeţe în culori de foc, şi că poţi crea veselie din culorile închise. Nu cred că toţi oamenii care îşi strigă bucuria sunt veseli cu adevărat. Nu cred că toţi triştii lumii sunt tăcuţi, şi că nu strigă, deseori!

Pentru că de prea multe ori am văzut cum aparenţele înşală. Am cunoscut oameni care se arată hotărîţi, emanând putere prin toţi porii, călcând apăsat şi vorbind autoritar, ce sunt mai slabi şi temători decât aceia care umili, sfioşi, par că abia se strecoară prin viaţă. Am văzut oameni bine îmbrăcaţi numai pentru că aveau câteva rânduri doar de haine pedante, şi atât, în timp ce alţii, în zdrenţe, aveau o garderobă imensă pe care, din diferite motive, nu o mai întrebuinţau. Am cunoscut oameni cu multe diplome care nu pot coborî la nivelul acelora fără prea multe studii, aşa cum cunosc ,,netitraţi’’ care se pot ridica la cel mai înalt nivel.

Degeaba par că îşi strigă bucuria. Am văzut prea mulţi lipsiţi de vedere care percep mai bine imaginea decât cei cu privirea ageră. Am cunoscut prea mulţi lipsiţi de auz, care percep sunetul cu mult mai bine decât unii cu auzul fin. Şi cunosc oameni fără putinţa de a vorbi, care se pot face auziţi şi pot exprima mai mult decât unii care turuie într-una.

… Şi de asta îmi umblă mintea prin aparenţele care, de cele mai multe ori, ne pot înşela, cu mare uşurinţă.

 

Acest articol a fost publicat în Diverse. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

4 răspunsuri la Aparenţe

 1. illusion zice:

  Într-adevăr, aparențele înșeală… nu poți ajunge să cunoști un om uneori nici dacă-l știi de câțiva ani. Și se mai zice că prima impresie contează, eu m-aș mai gândi… într-adevăr este importantă, dar de multe ori oamenii își clădesc o imagine ireală la început….

  Apreciat de 2 persoane

 2. nick2255 zice:

  Și cu toate astea n-avem ce face. Lumea trebuie luată așa cum este…

  Apreciat de 2 persoane

 3. doar verde zice:

  Și trecând dincolo devoameni și comportamente, iată că și iarna aceasta e aparent o primăvară!

  Apreciat de 2 persoane

 4. Aparentele sunt minciunile sorții!

  Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s