Ziua Florilor

red-of-passion

Frumoasele fotografii le găsiți la https://photopaulm.com (Paul Militaru)

Sub stropii reci, gri, ce au început să curgă, pornesc, la pas. Cu degetele strânse, arc, duc geanta cea de zi cu zi, aceeaşi, sobră, nelipsită. Cele ce fac, azi, diferenţa sunt tovarăşele de drum, şi ele strânse, de frig. Sunt şase: patru garoafe roşii şi doi trandafiri, roşii şi ei. Eu sunt grăbită. Ele sunt triste. Şi supărate, aşa cum li se pare că este chipul ce poartă zâmbetul care le-a primit.
Sperau să ajungă, din mâinile unui bărbat galant, în braţele gingaşe ale unei femei frumoase, care să le primească cu bucurie şi, de ce nu, chiar cu dragoste. Dar nu au fost primite decât cu un zâmbet şters, ca răspuns la un simplu gest de amabilitate.
Ajung acasă şi le slăbesc din strânsoare. Pun apă în vază şi le aşez. Holul în care le instalez este plin cu flori. Triste, şi ele. Din cauza vremii, ori din cauza modului în care sunt privite de ceva timp.
freesia-budsMă gândesc la nenumăratele frumoase flori pe care le-am primit de-a lungul vremii.
Îmi vin în minte toţi trandafirii, aşa cum nu pot uita primele mele frezii. Mi-au fost dăruite cu dragoste, iar eu le-am primit şi onorat pe măsură. Mi-au spus dragoste multă şi le-am răspuns la fel. Şi mă întreb dacă nu cumva au purtat ele toată dragostea din lume, iar eu am dăruit-o pe toată, încât nu a mai rămas.

Dăruim flori, primim flori. Dăruim, de cele mai multe ori, fiindcă aşa ,,se cade’’: din politeţe, din obligaţie. De puţine ori, cred, cu dragoste adevărată. Primim flori, zâmbind din complezenţă şi cu mulţumire, de cele mai multe ori. Nu şi cu dragostea pe care, fără să ştim, ele o aşteaptă de la noi. Şi nici nu cred că ne gândim prea des la asta.
Uităm că ele sunt asemeni nouă, că trăiesc, iubesc şi mor, asemenea nouă. Uităm că simt şi au aşteptări. Iar ziua femeii ar putea fi, la fel de corect, ziua florilor. Fiindcă, în acelaşi timp în care dăruim flori femeilor, putem gândi că dăruim femei, florilor.

Acest articol a fost publicat în Diverse. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

22 de răspunsuri la Ziua Florilor

 1. La mulți ani tuturor florilor!… Foarte frumos ai scris, m-am topit.

  Apreciat de 1 persoană

 2. JohnnyEm zice:

  A republicat asta pe Cronopedia.

  Apreciat de 1 persoană

 3. Frumos text. Mie nu îmi place de câțiva ani sa primesc buchete de flori. Prefer ghivece. Ma doare sufletul când le arunc. Au viata oricum prea scurta.

  Apreciat de 1 persoană

 4. Nu cunosc femeie căreia să nu îi placă florile… parfumul lor, delicatesea lor… sunt magice, sunt cel mai frumos cadou ❤

  Apreciat de 1 persoană

 5. Dăruim femei, forilor…Minunată inspirație! 🙂

  Apreciat de 1 persoană

 6. Adriana zice:

  La mulți ani, draga mea floare! Sa ne încânti mereu cu slova ta minunata.

  Apreciat de 1 persoană

 7. doar verde zice:

  La mulți ani! (pentru 1 apr!)
  Alături de un buchet – muguri de primăvară, împletiți din senin şi din înalt, cu parfum de verde crud!

  Apreciat de 1 persoană

 8. Gicu zice:

  Frumoși trandafiri din poză. Abia aștept să înflorească și trandafirii din gradina mea.

  Apreciat de 1 persoană

 9. Este adevărat că viața asta atât de tumultoasă ne face să uităm de gingășie, chiar și de gingășia florilor.Am citit undeva că dacă le vorbești fiorilor, când le stropești, le îngrijești, cresc mai frumoase ca de obicei. Să ai o zi frumoasă, frumoasă cum sunt florile!.

  Apreciat de 1 persoană

 10. Mladin Slovanic zice:

  Așa este, cred că insultăm frumusețea când/dacă oferim flori ca un gest de complezență. Floarea este o dovadă că se poate trăi întru puritate de la un capăt al vieții la altul, foarte frumos ai scris și te felicit. Și da, floarea și femeia au multe în comun, sau poate chiar se află în fața oglinzii atunci când se privesc una pe cealaltă.

  Apreciat de 1 persoană

 11. Oana M zice:

  Foarte frumos. Bravo! O primăvară frumoasă vă doresc! 😊

  Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s