Stendhal spune… (3)
În Scrisori către Pauline, Stendhal mai spune:
„(…) şi a dispreţui un om pentru că-i mai puţin inteligent este tot atît de absurd ca şi a te umfla în pene pentru că ai părul blond în timp ce altul îl are negru.(…)”
Ne întrebăm atunci cine, ce, sau care este măsura ce ne ajută să determinăm, să evaluăm, noi, inteligenţa celui de alături? Cine, ce, ori care este măsura ce stabileşte raportarea noastră la acesta? Cine este, cum este, omul pe care noi îl considerăm inteligent? Căci el poate fi inteligent într-un domeniu în care noi suntem novici, excelând în acela, şi poate fi neştiutor şi slab în domeniul nostru de competenţă. Atunci, sensul se distorsionează, noi devenim mai puţin inteligenţi pentru el, în domeniul său de excelenţă, în timp ce noi îl ,,categorisim’’ pe el ,,mai puţin inteligent” decât noi, într-un mod profund lipsit de dreptate. Legile universale însă au decis că este absolut necesar să ne completăm, pentru a reuşi echilibrul, astfel încât omenirea este întreagă numai dacă există atât oameni cu părul blond, cât şi din aceia cu părul negru…
Pingback: The Book Buying Tag – Illusion's Street
Îţi mulţumesc foarte mult! În ceea ce priveşte leapşa, mă tem că voi dezamăgi…
ApreciazăApreciază
O, da, este demonstrat că sunt multe tipuri de inteligență. Păcat că nu se pune accentul și în școli pe asta, mai mult pe cea matematică 😦
ApreciazăApreciat de 1 persoană
O inteligență absolut remarcabilă, adică marele Eminescu, zicea precum că „Inteligenţa este putinţa de a vedea şi reproduce obiectiv cele ce există şi se întâmplă.”
Din ceea ce am aflat prin școală, inteligența este capacitatea organismelor vii de a se adapta la mediul în care sunt obligate să trăiască. La om se vorbește, de obicei, de vreo 7 tipuri de inteligență și firește că nu trebuie să ne punem ștreangul de gât dacă nu suntem dotați cu toate. E necesar să-i dăm dreptate din nou lui Stendhal, fiindcă de fapt nu facem decât să recunoaștem unul din tipuri – inteligența interpersonală.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Pentru cine nu a citit, recomand cartea „Inteligenta emotionala” de Daniel Goleman.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Ce coincidenţă, Stendhal. – tocmai am terminat de citit, mai bine zis de recitit – Roşu şi negru de şi am început, Mănăstirea din Parma.
Din păcate, prin natura noastră umană, noi oamenii prea des ne tranformăm , ne însuşim acest statut de avocati şi judecători şi-i judecăm şi+i condamnăm pe semenii noştrii pe nedrept. Nu vedem bârna din ochiul nostru,… din păcate.
Zile frumoase şi numai bucurii îţi doresc! ❤ 🙂
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Buna seara ” Ecaleopi” !
Felicitari pentru postare ! 🙂
Ar fi minunat daca aceasta postare ar fi CITITA si de
” tinerii liberi si frumosi ” 🙂 😦 🙂
ce apar in Piata Universitatii si Piata Victoriei la PROTESTE ca
” ciupercile dupa ploaie ” !!! 🙂 😦 🙂
Mersi pentru vizita ! 🙂
Raspunsul il gasesti acolo ! 🙂
La Multi Ani de 8 Martie ! 🙂
Cu stima si respect,
Aliosa 🙂
ApreciazăApreciat de 1 persoană