Cu respect…

Iarăşi – pentru a câta oară? – nu reuşim să achităm în termen factura la curent.

– Cu respect, doamnă, îmi pare foarte rău, ştiţi, eu îmi fac doar datoria…, mi se adresează nea Marian –  a câta oară, în ultimii doi ani? –  înainte de a ne debranşa de la reţeaua electrică.

Pe ,,omul cu ciocănelul’’ îl cunosc toţi vecinii. Desigur că, văzându-l, nu le este foarte greu să înţeleagă ce se întâmplă…

Hotărât lucru, ceva trebuie făcut! Întrebarea ar fi: anume, ce? Pentru început, încercăm să reducem consumul. Oprim, periodic, boilerul, măsura nu pare  însă a fi eficientă fiindcă, atunci când îl repunem în funcţiune, consumul pentru reîncălzirea apei este încă mai mare. Maşina de spălat, dest63972169ul de veche, nu poate fi înlocuită, puteţi ghici de ce… Înlocuim frigiderul care, o fi fiind el sofisticat şi ,,antibacteria’’ şi mai ,,nu ştiu cum”, dar este prea mare, poate fi folosit celălalt, mai mic. Deşi acesta este mai vechi şi are un consum serios. Dintre cele patru televizoare, ne restrângem doar la unul, pe care ne obişnuim ca noaptea să îl mai şi oprim, totuşi. La fel procedăm şi cu calculatorul. Rufe calc tot mai rar. Gata, şi cafea la filtru, trecem la ibric! De pompa de la centrală nu ne putem dispensa, căci încă este frig, centrala trebuie să funcţioneze. Oricum, am suspendat patru calorifere, mai încălzim doar două camere. Aer condiţionat? A fost demult depus pe altarul sacrificiului! Ne obişnuim să mai stingem becurile în urma noastră.

Am pus şi termopan la toată casa, am izolat şi pereţii interiori cu rigips, iar becurile le-am înlocuit cu unele economice.

Degeaba! Căci nea Marian tot vine, cu respect, cu ciocănel, cu tot…

Aşa nu se mai poate! Doar contorul este de vină, probabil este defect. Sesizăm firma furnizoare, dăm contorul la verificat. Răspunsul: este în regulă el, contorul. Achităm rebranşare, achităm verificare contor, achităm instalare contor. Bună treabă!

– De ce nu încercaţi un audit, v-ar putea ajuta!, ne sfătuieşte un prieten, pe numele adevărat Spring.

Ce-o mai fi şi asta, ,,audit energetic’’? Nu ştiu nimic despre el.

Aflu totul de pe http://www.avizez.ro. Acum ştiu că auditul energetic este un procedeu care determină caracteristicile termice şi energetice ale clădirii, finalizat cu emiterea unui certificat energetic ce mi-ar fi de folos pentru reabilitarea locuinţei. Se realizează de către auditori energetici atestati gradul I. Pe lângă rezultatele analizelor efectuate, aceştia mi-ar recomanda soluţii pentru ca reabilitarea să poată fi făcută corect, atât economic, cât şi tehnic.

audit-energetic1

Poate reuşim chiar să accesăm ceva fonduri europene, asta dacă nu cumva va contracta primăria o firma de reabilitare, dacă nu, vom apela chiar noi la  o firmă competentă, să ne sprijine.

Nu vom fi liniştiţi până ce nu vom obţine un certificat energetic! Apoi, timp de 10 ani nu va trebui să ne mai facem griji. Ce bine ar fi dacă ne-ar ajuta cu soluţii pentru a scăpa de ,,G’’-ul la care, probabil, suntem acum!

Cum, la ce ne foloseşte? Cu toţii avem ca scop să beneficiem de  conditii cât mai eficiente, din punct de vedere energetic, şi să reducem poluarea mediul înconjurător, în care ne dezvoltăm nu doar noi ci, mai ales, copiii şi nepoţii noştri!

Cum aş putea obţine certificatul de performanţă energetică şi la ce mi-ar folosi?

Înţeleg că este un document evaluator eliberat doar de către o firmă specializată, care determină încadrarea în clase de la ,,A’’ la ,,G”. Este util să aflu că neprezentarea acestuia la închirierea unei tranzacţii atrage de la sine anularea contractelor sau chiar judecata în instanţă.

Etapele de parcurs nu par a fi complicate, cred că le pot realiza cu uşurinţă: ca proprietar, voi solicita echipei de auditori energetici un certificat energetic prin contactarea unei firme specializate şi prezentarea dosarului cu actele necesare (copia schiţei locuinţei, planurile de arhitectură, anul în care a fost aceasta construită). În funcţie de modelul, complexitatea şi suprafaţa clădirii, de la Enermed Impex SRL pot obţine un certificat energetic ieftin, cuprins între 130 şi 180 lei, ori pot negocia.

Durata de eliberare îmi pare destul de mică, de maximum 24 ore de la data vizitei, obligatorii, la faţa locului. După care, certificatul poate fi trimis şi prin poşta.

Căci, pentru efectuarea reabilitării, este necesară obţinerea acestui certificat atât înainte, cât şi după efectuarea acesteia.

Ia, te uită, certificatul energetic este obligatoriu la noi odată cu intrarea ,,în rândul lumii’’, adică în UE, din 2007! Însă, neavând noi suficienţi auditori energetici, bine instruiţi pentru o asemenea activitate, am obţinut o amânare… Din 2003, există obligativitatea obţinerii certificatului pentru toate tranzacţiile imobiliare şi de recepţie a clădirilor. Obligatoriu este certificatul energetic pentru reabilitarea clădirilor prin utilizarea fondurilor europene sau de la primărie. La noi, este obligatoriu din 2016 pentru clădirile pentru care s-a solicitat credit ipotecar, pentru celelalte, nu.

Ce planuri măreţe sunt pentru anul 2020, numai construirea de clădiri cu ,,zero’’ energie, sau cu energie pozitiva, să nu mai cheltuim nimic cu utilităţile (aceasta va exista, însă va fi acoperită din sursele regenerabile de energie existente în  imobile)!

Cred că ştiu, de acum, nu doar ce măsuri voi lua eu pentru eficientizarea termică a locuinţei mele, dar şi ce am să pot recomanda prietenilor:

-conştientizarea acestei importante probleme, vitală pentru prezent şi viitor;

-preocupare, implicare, însoţite de mediatizare, pentru eficientizarea energetică;

-informare, informare, informare;

-sărbătorirea nu numai a o ,,zi a Pământului’’, ci a mai multor asemenea zile.

Dar de toate acestea are grijă, de acum, ,,Enermed’’.

Cu respect, Enermed!

Latră cîinii, la poartă. Ies:

– Cu respect, doamnă, îmi pare foarte rău, ştiţi….

– Ştiu, ştiu, vă faceţi doar datoria…

S-a dus pe ,,apa Sâmbetei’’ toată documentarea mea…

  Articol scris pentru Spring SuperBlog 2016!

Acest articol a fost publicat în Spring SuperBlog 2016. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Cu respect…

  1. Pingback: SuperBlog | Proba 7. Tu cum îmbunătățești eficiența energetică a locuinței tale?

  2. Pingback: Final de Spring SuperBlog 2016 | ecaleopi

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s