#Colectiv – îndoială, cinism și destin

Aproape nu am putut nici să gândesc, la ceea ce a fost posibil să se întâmple acolo. Căci ceea ce a vut loc a paralizat toate simţurile oamenilor, normali sau chiar şi mai puţin normali.
A mai trecut timp, de atunci, şi tot mă gândesc la ceea ce a fost, eu, care am aflat şi urmăresc mai mult la tv, decât din online-uri sau presă scrisă, ori pe alte căi. Şi mă gândesc la cei rămaşi în urmă care, dacă acum, după ce – dacă – au reuşit să iasă din transă, nu cumva se întreabă ,,cum ar fi fost, dacă…”? , dacă prietenul,copilul, fratele, soţul, colegul, nu s-ar fi aflat în momentul acela, în acel loc. Dacă, atunci când le-au vorbit ultima oară, ei, cei rămaşi, nu ar fi putut să le schimbe planurile, nu i-ar fi putut determina să nu mai meargă acolo, pentru a nu se mai fi întâmplat cele întâmplate? Sau, cel mai greu, cu o doză de cinism, dacă, aflându-se acolo, ce ar fi fost dacă se găseau mai aproape de intrare, sau ar fi fost ei cei care să fi trecut peste alţii, nu ceilalţi, pe deasupra lor? Dacă ar fi împins şi ei pe cei din jur cu mai multă forţă, să poată ieşi înaintea altora, să nu fi fost ei cei cărora să li se întâmple nenorocirea maximă. Cinic, nu? Dar cred că pot gândi şi aşa, mulţi dintre ei, sub imperiul durerii fără vreun termen de comparaţie…
Cât timp le va mai trebui, oare, să descoase şi să afle cum e cu destinul? Vor dobândi, vreodată, capacitatea de a-l  putea accepta? Poate, cândva, ori niciodată. Unii vor trăi cu asta, poate alţii vor avea remuşcarea de a nu fi putut schimba lucrurile.
Vor accepta, tacit, destinul, căci nimeni nu se poate ,,lua la trântă’’ cu el, oricât vor încerca. Spunem noi, optimişti, că destinul, în general, ţi-l poţi face, sau îl poţi influenţa. Suntem, totuşi, atât de mărunţi.
Din nenorociri ca aceasta aflăm, din păcate, cât. 
Acest articol a fost publicat în Diverse. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s