Multe nu mai sunt ca altădată

Sursa foto:aamcomerriam.com

Sursa foto:aamcomerriam.com

În urmă cu exact douăzeci şi cinci de ani, achiziţionam prima noastră maşină, o ,,dacie’’, căci al ei era timpul, pe atunci. După îndelungate eforturi, plus ceva ajutoare, un mic împrumut, am cumpărat-o de la cineva din sat, că doar nu aveam suficienţi bani pentru una nouă. S-a dovedit a fi destul de bună maşina. Doar că, la vreo lună după ce am cumpărat-o, bateria a cedat. Dimineaţa, când era ora mea de plecare la serviciu, vecinul de alături, cu pălăria dată pe spate, să nu îl încurce, şi tuşa Aurica, strângându-şi nodul basmalei pe ceafă, să nu transpire, alergau  ,,într-un suflet’’, să ne ajute la pornire.

Odată, după ce am oprit la un magazin din oraşul apropiat, unde mai făceam cumpărături, deşi lăsaserăm pornit motorul, acesta s-a oprit, şi nu a vrut să mai pornească.

A trebuit să împingem maşina, fără alte ajutoare. Am încercat împreună dar, cum era de aşteptat, şoferul a sărit fuguţa la volan, am rămas singură în spatele maşinii, forţându-mă din răsputeri să menţin o oarecare viteză, care să facă posibilă pornirea. Fustă scurtă, coapse înalte, picioare lungi, mai eram şi într-o poziţie…

– Bună baterie ai, frate! Mi-o împrumuţi şi mie?

M-am înfuriat tare de remarca şoferului care trecea pe lângă noi, mai ales că pe iubitul soţ l-a pufnit râsul: ,,Nu te necăji, este cunoscută replica asta, atunci când o femeie împinge o maşină, este clar că ţine loc de baterie…’’. Ţâfnoasă foc, am urcat alături, aşteptând urmarea. Căci nu am mai dorit să fiu… baterie. A mers la cele două magazine de piese auto câte erau în oraşul mic, să caute o baterie. După ce a căutat vreun ceas, a găsit una care părea potrivită, dar nu era. A plecat înapoi de unde venise, norocul a fost că mai aveau ,,în stoc’’ una singură, corespunzătoare. Dar să o înlocuiască nu a reuşit, nu avea experienţa necesară. Până ce nu a venit un prieten să o tracteze şi să o ducă în service, problema nu a putut fi rezolvată. Abia după vreo oră a reuşit un mecanic să înlocuiască bateria. Dar service-ul acesta nu putea face validare pentru garanţia bateriei, astfel încât această operaţiune a fost lăsată pe altă dată. Am plătit, din câte îmi amintesc, un preţ destul de piperat. Am plătit şi carburantul prietenului care ne tractase, aşa încât am avut o zi cu pierderi.

De atunci încoace, multe maşini am ,,perindat’’. Uitasem să vă spun, permis nu am avut niciodată, dar ,,proprietăreasă’’ de maşină sunt. De la jeep, limuzine bune şi altele. Acum însă, sunt ,,proprietăreasa’’ uneia ca foarte multele de prin sat, înmatriculată la vecini. De vreo două săptămâni, i-a cedat bateria. O pornim destul de uşor, totuşi, căci din curtea noastră se iese ,,în pantă’’, chiar dacă nu ,,o ia din prima’’, vecinii sunt destui, cum ne ştiu deja ora de plecare la serviciu, se prezintă pentru a da o mână de ajutor. Figura asta ţine doar pentru a merge la serviciu şi imediat, înapoi. Nu mai poţi pleca ori de câte ori ai nevoie, încolo, şi încoace…

Şi, cum ne-am săturat de asta, am apelat acum la internet. Am căutat printre câteva magazine online în domeniu şi am găsit un magazin de baterii auto. Am avut posibilitatea de a opta pentru bateria cu montaj la domiciliu, oferită după criteriile de căutare, respectiv marca maşinii, modelul şi versiunea acesteia. Din varietatea oferită – au preţuri bune pentru baterii auto Bosch, baterii auto Varta, Rombat şi Banner – am ales o baterie auto Rombat Calciu 62 Ah. Pentru un preţ de doar 230 lei, garanţia oferită este de doi ani. Şi nu mă costă mult nici transportul până la domiciliu căci, locuind înafara capitalei, voi plăti 39 de lei pentru acesta, şi încă 39 lei pentru montajul la domiciliu. Îmi plac recomandările acestei baterii: este dotată cu un ,,ochi magic’’, care arată gradul de încărcare al acesteia, are rezistenţă la autodescărcare, un consum redus de apă şi grătare expandate din aliaj PbCa.

Ne-a plăcut mult faptul că sunt mai multe opţiuni pentru a efectua plata. Dintre cele trei posibilităţi, am ales-o pe aceea a plăţii cu numerar la livrare, pe principul omului de la ţară, ,,ce-i în mână, nu-i minciună’’, dar şi pentru că, momentan, conturile sunt goale. În aceeaşi zi, o echipă de tineri ingineri s-au prezentat chiar ,,la locul faptei’’ şi nu numai că au adus bateria auto, dar au şi montat-o foarte repede. Pe deasupra, tot ei au făcut şi măsurătorile pentru validarea garanţiei acesteia, nemaifiind nevoie să mergem la service pentru a face asta. Au preluat tot ei şi bateria veche căci, potrivit legislaţiei de acum, este obligatoriu să predai vechea baterie. Ne-au atenţionat că, dacă bateria are probleme în interiorul celor doi ani de garanţie, găsim datele producătorului, pentru a-l contacta.

*

De dimineaţă, cum s-a făcut ora de plecare, vecinul de alături îşi dă pălăria pe spate, tuşa Aurica îşi stânge nodul basmalei pe ceafă, să nu transpire, şi aleargă  întrun suflet, la ,,pornire’’.

Şoferul trece la volan. Eu nu mai port fustă scurtă. Chiar de aş purta fustă scurtă, altfel sunt multe altele… Mă aplec să împing maşina, a cărei baterie s-a stricat. Vecinii mă ajută, umăr la umăr. O maşină trece pe lângă noi. Şoferul nu îşi exprimă vreo dorinţă de a   ,,împrumuta bateria’’, îşi vede de drumul său.

Căci, unele baterii nu mai sunt ce erau altădată…

*

Îmi salut cu bunăvoinţă vecinii şi, mulţumindu-le, le spun că nu mai este nevoie să ne ajute la pornire. Şi sper că nici nu va mai fi, măcar vreo doi ani, de aici, înainte.

Căci bateriile auto nu mai sunt ca acelea de altădată…

Articol scris pentru SuperBlog 2015

Acest articol a fost publicat în SuperBlog. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Multe nu mai sunt ca altădată

  1. Pingback: Șeherezada SuperBlog 2015 | ecaleopi

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s