Nuntă mare!

k

Apar primele semnale: claxoanele maşinilor, ce reprezintă debutul evenimentului. Este foarte clar, au pornit ,,să ia cumnatul de mână’’. Apoi, una sau chiar două maşini, ce escortează o suită formată din câţiva tineri, respectiv pe ,,domnul cumnat de mână, ce i-a fost cu voia bună’’,însoţit de ,,domnişoara de onoare’’, ce poartă tava cu diverse efecte, obligatorii pentru eveniment. E lesne de priceput că ,,merg cu vestea la naş’’. Se întoarce acest alai restrâns, lăsând timp naşilor să se pregătească, după care revine ,,să ia naşul’’. Se merge apoi la ,,starea civilă’’ pentru cununia, cum altfel, decât civilă… În funcţie de dorinţa miresei, evenimentul se continuă cu ,,învelirea’’ acesteia, care poate avea loc la familia sa, ori a mirelui. ,,Ia-ţi, mireasă, ziua bună’’ stoarce (a câta oară ?) şuvoaie de  lacrimi. Odată mireasa ,,gătită’’, în alai de muzicanţi şi claxoane – care au fost active la maximum – pe traseul prestabilit şi bine organizat, se merge la biserica din sat, pentru cununia religioasă. După ce au fost puse şi pirostriile (iar mireasa, dacă a fost fată deşteaptă, a fost prima care ,,l-a călcat pe picior’’ pe mire, nu de alta, dar ca să fie ea ,,şeful’’, adică ,,să cânte gaina’’, în decursul vieţii în doi ce îi aşteaptă), alaiul care, pe parcurs, a devenit mai bogat, se îndreaptă cu mare bucurie la restaurantul recent amenajat în centrul satului pentru asemenea evenimente.

În sat răsună, până spre dimineaţă, muzica, hore, sârbe, tot ce se află în repertoriul formaţiei ,,tocmite’’ cu un an înainte. Se aude chiar şi ,,darul’’, strigat la microfon, în gura mare, să ,,facă fala’’ atât invitaţilor, cât şi a gazdei.

În ziua următoare, petrecerea se mută acasă, atât la mire, cât şi la ,,cuscri’’, unde musai se serveşte o ciorbiţă de perişoare şi se încing ceva grătare, căci nuntaşii, treziţi din mahmureală, au de mers la ,,fântâna mireselor’’, aşa cum o cere datina locului.

Într-un sat cu câteva mii de locuitori, aproape toată lumea merge la nuntă la aproape toată lumea. Cu toţii ştiu ce nuntă este în sat. Este o stare plăcută , aceea pe care muzicanţii, sau claxoanele maşinilor, o insuflă sătenilor. Mai toate nunţile sunt mari, cu peste trei, chiar patru sute de invitaţi.

,, Să crezi tu, că voi avea eu o nuntă cu toată lumea din sat! Păi, nu auzi cum vorbesc, spun că şi-au cumpărat apartament cu banii primiţi la nuntă…? A devenit o afacere nunta, nu o sărbătoare, o ocazie pentru a te bucura. Cum pot să se bucure pentru mine oameni care nu mă ştiu, pe care eu nu îi cunosc? Că voi aţi  mers pe la nunţi la tot satul, acolo unde au cântat lăutari, aţi fost şi voi! Eu voi avea o nuntă restrânsă, îmi adun câţiva dintre prieteni, doar cei foarte apropiaţi, despre care ştiu că se bucură, cu adevărat, pentru mine, şi atât. ,,Păi, da’’, zic, ,,poate te gândeşti să ne inviţi şi pe noi…’’ ,,Aa, asta rămâne de văzut …’’ zice, râzând.

Bine, domnişoară!  Dacă nu vrei nuntă la ţară, lasă-mă să îţi organizez eu o nuntă pe plac!

Intru pe https://www.facebook.com/goodoldtimesbucharest, cu gândul de a-i pregăti o surpriză. Voi organiza nunta chiar în Bucureşti, tocmai în centrul capitalei, şi voi alege ca locaţie nuntă chiar Golden Tulip Times. Alegerea acestuia o va bucura negreşit, căci ea însăşi îmi povestise cum, la utimul congres la care participase, a fost încântată de locul de desfăşurare a acestuia, la hotel Golden Tulip Times, un hotel de la care avea numai amintiri frumoase. Îmi descrisese şi sala, atât de mult i-a plăcut! Sala Belvedere, una dintre cele mai frumoase săli de conferinţe, dintre cele trei situate la etajul nouă. Atunci şi-a rezervat şi o cameră la hotel acolo, căci i-au plăcut mult condiţiile de cazare şi preţul practicat.

Mirele şi mireasa, strălucind, însoţiţi de părinţi şi naşi, îşi primesc oaspeţii, închinând cupe cu şampanie, inclusă gratuit în meniul All Inclusive Standard, pe care îl alesesem pentru eveniment. Aranjamentele florale superbe, ca şi acelea ale meselor, atrag admiraţia tuturor celor prezenţi. Totul era alb, ici, colo, apărând câte un mic trandafir…negru. Anunţasem din vreme tema evenimentului: ,,glam rock’’.Căci tinerii mei, despre care am pretenţia că sunt creştini, educaţi, sunt rockeri. Aşa cum sunt şi marea majoritate a prietenilor lor. Creştinismul, educaţia şi cultura, am învăţat asta de la copiii mei, nu se exclud, se completează foarte bine.

 Mireasa a acceptat ca rochia să fie “de mireasă”, adică albă, însă asta nu înseamnă că a renunțat la bocancii cu ținte, o variantă totuși ceva mai cumințică a ceea ce poartă ea de obicei. Mirele s-a conformat temei principale, alegând un costum, dar având o ţinută ceva mai relaxată decât a mirilor pe care eu îi mai văzusem. Invitaţii, de asemenea, au abordat o ţinută mai năstruşnică pentru gusturile mele: femeile cu rochii finuţe, dar cu accesorii din piele sau cu ţinte şi părul lăsat pe spate, în bucle ( niciun coc de nunta sau sarmale tipice nu au fost văzute în acea seară), iar bărbaţii, deşi purtau sacou, acesta ascundea un tricou pe dedesubt sau o camaşă relaxată.

g

Dansul de început a fost o frumoasă nebunie, eu nu văzusem niciodată aşa ceva, pe unde ,,îmi cântaseră lăutarii…’’. Pentru că a fost un rock generalizat, dansat chiar –uimire – şi de mine! ,,Lăutarii’’ i-am ales tot eu, în secret şi complicitate cu prietenii cei mai apropiaţi ai copiilor mei, care mi-au sugerat o trupa de cover-uri, niște tineri simpatici, care vor ajunge probabil vedete, ori sunt deja. Trupa localului, care a ,,atacat’’ un repertoriu pe placul invitaţilor, a fost apreciată de noi toţi.

Meniul ales de mine, Bali, a fost particularizat, în funcţie de dorinţele mirilor: mese aranjate lateral, încărcate cu de toate,  gen ,,bufet’’. Recunosc, complice a fost chef Ianculescu, alături de bucătarii şi stewardzii săi de patru stele. De departe, atrag atenţia buletele de telemea în verdeaţă, la fel şi nuferii frumoşi din lămâie cu salată de icre, alături de coşuleţele din ardei cu salată Midinette cu pui afumat. Copii ăştia sunt cam subţirei, au servit mai mult minifrigărui cu mozzarella, căci noi, cei mai în vârstă, am ,,făcut loc’’ pentru sarmalele alea în foi de varză învelite în bacon.

Să mai povestesc ce a urmat după ce atmosfera a fost ,,încălzită’’ de vinul, atât roşu, cât şi alb, din Premium Soft ? Să vă mai povestesc cum mulţi şi-au adus şi copiii? Căci tinerii de azi, am observat, îşi poartă peste tot copiii alături, parcă mai mult decât noi, odinioară. Mie mi-a convenit, căci spaţiul la restaurant nu a costat nimic, cu atât mai puţin pentru copii… Tortul, de asemenea inclus în meniu, a fost pe placul tuturor.

Deşi, iniţial, am plecat de acasă cu oarecari reţineri în privinţa acestui eveniment, am constatat cu surprindere că locaţia aleasă, restaurantul, meniul, atmosfera, oamenii, totul, totul a fost minunat! Şi cum să nu fie, când am văzut cât de fericiţi sunt copiii mei, care au nunta pe care şi-au dorit-o, aşa cum şi-au dorit-o ?

Odată reîntorşi acasă, am primit alţi musafiri, pe care avuseserăm noi grijă să îi invităm mai devreme. Cum aşa, să nu afle lumea în sat că ,,e nuntă mare”? Când proaspeţii însurăţei s-au trezit, au găsit corturile instalate frumos în curte, iar grătarele fumegânde, le-au alungat aparentul disconfort. După ce s-au ospătat bine, au încins hora, care i-a obosit până târziu, în noapte. A fost fără ,,dar’’, ca să nu aibă tinerii remuşcări, de la atâta bănet… Vor face dumnealor un credit pentru a-şi putea achiziţiona o căsuţă, asta, dacă nu vor câştiga la vreo loterie…

Un vechi proverb românesc spune ,,cine nu are bătrâni, să şi-i cumpere!’’, iar eu l-aş mai completa un pic ,,…iar bătrânii să îţi respecte tinerii, căci este posibil să aibă o surpriză mare, şi să poată şi ei învăţa, foarte multe, de la aceştia!’’, chiar dacă se îmbracă ,,rock’’, gândesc sau trăiesc ,,rock’’. Căci, iată, pare că lumea este acum ,,rock’’,viitorul este ,,rock’’,  iar noi, îmbătrâniţi, uitaserăm…

Articol scris pentru SuperBlog 2015 

Acest articol a fost publicat în SuperBlog. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

4 răspunsuri la Nuntă mare!

  1. Monica zice:

    Wow! Cate se pot intampla la o nunta de la tara! Cred ca mi-ar placea sa particip la una

    Apreciază

  2. Pingback: SuperBlog | Proba 13. Scenariu de nuntă, la Golden Tulip Times

  3. Pingback: Șeherezada SuperBlog 2015 | ecaleopi

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s